Home » Slijm ophoesten

Slijm ophoesten

Hoesten

Hoesten - bronchitis symptomen en duur

Wit slijm ophoesten, groen slijm ophoesten of geel slijm ophoesten? Slijm ophoesten met een beetje bloed? Wat betekent dat? Hoe vastzittend slijm ophoesten? Op al deze en andere zaken gaan we in dit artikel op in. Maar wat is hoesten eigenlijk? Hoesten is een reflexmatige beweging van de luchtwegen om met krachtige luchtstoten irriterende bestanddelen naar buiten te werken. De hoestreflex komt op gang bij prikkeling van het slijmvlies in de luchtwegen. Deze reflex is een van de manieren waarop de longen en de luchtwegen worden beschermd tegen 'vijandige binnendringers'. De hoest is een effectieve reactie om slijm te verwijderen en de ademhaling te vergemakkelijken. De luchtwegen worden schoongemaakt. Bij het ophoesten van slijm worden rook– en stofdeeltjes uit de luchtpijp en longen verwijderd. 
Er worden twee soorten hoest onderscheiden:
 • productieve hoest; en
 • niet-productieve hoest.
 

Bij productieve hoest wordt slijm of sputum uit de luchtwegen opgehoest. Bij productieve hoest wordt slijm weggewerkt; slijm dat blijft zitten en niet wordt weggewerkt, vergroot het risico op ontsteking van het slijm. Productieve hoest komt vaak voor bij verkoudheid. Een toename van de slijmproductie treedt op bij een ontsteking, infectie, allergie, gebruik van irriterende stoffen en als gevolg van gezwellen.

 

Niet-productieve hoest komt tot stand door prikkeling van het slijmvlies of ontsteking van de pleurbladen in de borstholte. De prikkeling komt door het inademen van irriterende stoffen en rook. Er ontstaat dan kriebelhoest, prikkelhoest of droge hoest. Er worden bij niet-productieve hoest geen slijm of andere deeltjes opgehoest.

Hoest ontstaat vaak als gevolg van prikkeling van het slijmvlies dat de binnenkant van de luchtwegen bekleedt. De prikkel kan bestaan uit rook, stof en chemische stoffen, maar ook een virusinfectie zoals een verkoudheid, geeft prikkeling, evenals ernstige spanningen of overgevoeligheid voor een bepaalde stof (allergie). Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen kriebelhoest veroorzaken.

  

Slijm of sputum

Ieder mensenkind produceert per dag ongeveer 200 ml slijm, welke helder van kleur is. Normaal merken we hier niets van en wordt het ongemerkt doorgeslikt. In geval van een aandoening aan de luchtwegen kan door een persoon dagelijks wel meer dan het dubbele aan slijm opgehoest worden. 

 

Normaal gesproken is slijm wit tot grijs van kleur. Wit/helder of waterig sputum kan het gevolg zijn van een allergie of geirriteerde luchtwegen, maar het kan ook wijzen op een virale infectie. Een afwijkende kleur (zoals geel of groen) duidt (vaak) op een ziekte.

 

Opgehoest slijm met een geringe rode kleur is slijm met bloed erin vermengd en kan veroorzaakt worden door te hard hoesten waarbij een klein bloedvaatje kapot gaat. Als het langer aanhoudt kan het wijzen op een infectie, verwonding of een kwaadaardig gezwel. Een roest-bruine kleur wordt aangetroffen bij een longontsteking; door bloed kleurt het roest-bruin.

Oorzaken slijm ophoesten

Mogelijke oorzaken van slijm ophoesten zijn onder meer: 

 • Verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel en wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Het gaat gepaard met snot in de neus en in de keel, neusverstopping, niezen, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en een drukgevoel op de kaken.
 • Bronchitis. Bronchitis is een aandoening van de longen, waarbij ontsteking en irritatie van het longweefsel een rol spelen. 
 • COPD. COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease'. Het is een chronische longziekte, waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
 • Longontsteking (pneunomie). Dit is een ontsteking van de longblaasjes en het omringende weefsel en wordt vaak veroorzaakt door een virale of bateriële infectie
 • Astma. Dit is een (nog) ongeneeslijke chronische ontsteking in de longen. 
 • Tuberculose. Dit is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte, die veelal wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis.
 • Cysticsche fibrose (taaislijmziekte). Dit is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. De aandoening is chronisch en niet te genezen. Het is een aandoening waarbij de slijmproducerende klieren een te taai slijm maken, als gevolg van een storing in de zouthuishouding. 
 • Roken.
 • Werken in een rokerige of stoffige omgeving.
 

 

Wanneer de huisarts raadplegen?

Raadpleeg bij hoest de (huis)arts: 

 • als de hoest langer dan 3 weken duurt. 
 • als ook benauwdheid of piepende ademhaling optreedt (vooral bij mensen met astma of COPD). 
 • als u naast het hoesten langer dan 3 dagen koorts heeft (>38oC). 
 • als er bloederig slijm wordt opgehoest. 
 • als de hoest gepaard gaat met pijn.
 • als een baby konger dan 6 maanden door het hoesten slecht drinkt.
 
Geschreven door

 Home

Home - bronchitis symptomen en duur

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling - bronchitis symptomen en duur

Onafhankelijk en duidelijk informatie over vele aandoeningen.